19/01/2012

Nonkel Pater vanaf 12 februari op Canvas en niet 24 januari (omwille van de voetbal)

kessel-lo,missiehuis van scheut,scheutisten,paters,nonkel pater,canvas,woestijnvis,congo,reizen,documentaire

Een drukke bedoening vandaag in het Missiehuis van Scheut te Kessel-lo. Paters Scheutisten van overal in Vlaanderen waren afgezakt en zelfs enkele zusters van het er naast gelegen missiehuis waren ook binnengewandeld. Er stond iets op stapel. Allemaal oude nonkel paters en tante nonnekes en ongelooflijk maar die kennen mekaar allemaal. De gesprekken waren van: en dat is de zoon van ..., dat is de broer van ... en die heeft in de Congo gezeten en die zat in China en die in weet ik veel wat voor een land. Heel plezant om stiekem naar te luisteren. Maar daarvoor waren we er niet.

Pater Paul Van den Bosch (°1922) droomt ervan om naar China te vertrekken maar uiteindelijk komt hij in 1949 in Congo terecht. Met zijn diploma van ingenieur wordt hij snel Paul de bouwer, hij stampt er de ene na de andere missie uit de grond. Dat loopt vaak niet van een leien dakje, maar Pater Paul is een doorzetter. Hij schopt het zelfs tot 'Fonctionnaire de la Présidence', weinigen hebben President Mobutu van zo nabij gekend. In 1975 moet hij na diverse geschillen met Mobutu gedwongen het land verlaten. Paul woont nu in het Rusthuis van Scheut in Zuun, maar is nog regelmatig actief in verschillende parochies in de buurt.

Piet Gerrits (°1930) vertrekt als priester in 1958 naar Congo waar hij voornamelijk als schoolpater zal werken. In juli 1970 treedt hij uit. Hij trouwt wat later, wordt vader van twee kinderen en woont nu gelukkig samen met zijn vrouw in Zellik.

Pater Marcel Henrix (°1928) neemt in 1954 de boot naar Congo, hij zal er een eerste keer blijven tot na de Congolese Onafhankelijkheid. Marcel wordt al snel benoemd tot reispater. Hij trekt van dorp naar dorp, in Takaya en in Bominenge. Omdat hij zo dicht bij de inlandse mensen staat, leert hij hun gebruiken en taal erg goed kennen en is hij een autoriteit geworden in één van de Congolese talen. Sinds 2005 verblijft hij het Huis van Scheut te Kessel-Lo.

Kessel-lo, Missiehuis van Scheut, Scheutisten, paters, nonkel pater, canvas, woestijnvis, Congo, reizen, documentaire,

Samen met de andere paters Scheutisten: Staf Rasschaert (88 jaar), Miel Huysmans (85 jaar), Jules Van Moerkercke (91 jaar), Gerard Bulcke (82 jaar), Maurits Wilberts (88 jaar), Marcel Dobbels ( 88 jaar), Jef Sinnesael (84 jaar), Marcel Van Meirhaeghe (85 jaar), Marcel Mathys (82 jaar) en Jezuiet Toon Baert (86 jaar), Witte Pater Edgard Declercq (87 jaar), Oblaat Daniël Delabie (78 jaar) en Oblaat Hugo Van den Broeck (84 jaar) ziet u hen tot leven komen in het programma op Canvas: NONKEL PATER vanaf 24 januari 2012. Een programma gemaakt door Woestijnvis.

kessel-lo,missiehuis van scheut,scheutisten,paters,nonkel pater,canvas,woestijnvis,congo,reizen,documentaire

 Nonkel Pater bestaat uit acht thematische afleveringen. In elke aflevering komen een aantal missionarissen aan het woord. Ze zijn tussen 79 en 91 jaar oud. Hun verhalen worden geïllustreerd met archiefbeelden.

Kessel-lo, Missiehuis van Scheut, Scheutisten, paters, nonkel pater, canvas, woestijnvis, Congo, reizen, documentaire,

Commentaren

Kranige (durf ik zeggen ?) oudjes !
Ik kijk (helaas ?!) niet naar de televisie... !
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 12/01/2012

Reageren op dit commentaar

ben zeer benieuwd !

Gepost door: Gitima | 13/01/2012

Reageren op dit commentaar

Zeer benieuwd: voor mij geen Nonkel-Pater maar Broer-Pater + 40 jaar geleden daar getrouwd.

Gepost door: Lieve | 14/01/2012

Reageren op dit commentaar

De eerste aflevering zag er voor mij althans veel belovend uit.

Gepost door: Gleuven | 14/01/2012

Dappere Nonkel pater Gerard Bulcke, Ik heb net een reactie gemaild op het programma in Canvas. Ongelooflijk, maar ik herkende je onmiddellijk: stem en trekken die wat ouder maar nog duidelijk de ernstige student verraden. Ik herinner me de oorlogstijd in het Sint-Aloysiuscollege van Diksmuide. Ik zat twee jaar lager en kwam met Roger Beauprez, ene Lenez en Wilfried Taveirne met de fiets van Eessen om les te krijgen van Vanhoutte, de Pé, Gijselen, Kindt, Strobbe.Vanoverschelde... Dat gebeurde tussen de alarmbeurten, huilende vliegtuigen en veel schrik in de Carmel aan de Wilgendijk. Jullie kwamen uit 'Het blote' en ik heb nog steeds de indruk dat die mannen veel serieuzer waren dan wij. Dat bleek ook later toe je Pater werd.
Ik schreef een roman over die periode en wil die wel opsturen. Mag dat aan het Missiehuis van Scheut in Torhout? Dat heb ik ondertussen ontdekt via de Heilige Microsoftius.Groeten en tot... mailens???
Herman Vanclooster

Gepost door: Vanclooster Herman | 07/03/2012

Reageren op dit commentaar

Geachte Overste van Paters Scheutisten,

Met veel nostalgie en voldoening kijk ik naar de uitzending: nonkel pater, inderdaad, in onze familie waren ook paters en priesters en tante nonnekes die naar de missie in Congo gegaan zijn.

Wat me wel boeide zijn die Lulua en Matamata en pilipili)filmkes , zou ik die op dvd kunnen krijgen ???zo plezant voor kinderen en werkelijk héél goed

met dank

mieke

Gepost door: mieke | 08/03/2012

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.